Vesle Trønder - babygarn

kr110.00
legger i handlekurv… Varen er lagt til

Vesle Trønder babygarn: Til dette garnet har vi plukket ut den mykeste ulla fra norske sauer. Ulla kommer fra norsk Merino, Norsk Kvit Sau og Grå Trøndersau. Ulla er vasket, kardet og spunnet i små partier på vår lille fabrikk i Klæbu. Vi behandler ulla svært skånsomt, slik at den beholder de gode egenskapene som ull har. Garnet er tynt med et innslag av ujevnheter som gir strikketøyet et nydelig levende preg.

Merinoulla kommer fra sauer som beiter i fjellsidene hos Leine merino i Kvam. Ved Leine merino har de stor kjærlighet til dyra og naturen. Sånt blir det god ull av.

Vesle Trønder babygarn passer spesielt godt til plagg som skal være tett på kroppen og babystrikk. Dette garnet passer til små trøndere og alle andre som liker myk ull. Varm og komfortabel, både til fint og tur.


Produkttype: Halvkamgarn 100% ufarget norsk ull
Lengde: 360 m per 100 g
Anbefalt pinnestørrelse: 2-2,5 mm 

50 gram per nøste


Historien om Vesle Trønder:

Ideen: Det hele startet med et ønske om å lage et  helnorsk saueullsgarn som er mykt nok til å ha rett på kroppen selv for de mer sensitive. 

Ulla: Hvilken ull skulle vi bruke og hvor kunne vi få tak i ull som egnet seg til garnet vi ønsket å lage? Det finnes norske sauer med ull av Merinokvalitet, men ikke veldig mange. Valget falt på Merinoull fra Leine Merino.  Merinoull vokser sakte og det er derfor vanlig og klippe bare en gang i året slik at ulla blir lang og fin til spinning. Ulla vi kjøpte er helårsull, og oppfylte våre krav til kvalitet, fibertykkelse og lengde. 


Ulla og egenskaper: Merinoulla er kommet i hus og prosessen fortsetter. Det finnes masse garn av Merinoull, men vi ville lage noe som var litt annerledes. Vi ønsket å lage et garn som har mykheten til Merino, men som er glansfullt, luftig og spenstig. Vi ville blande i ull fra andre norske saueraser, men ikke hvilken som helst ull. Vi valgte hvit ull i kvaliteten C1Fin. C1Fin er det den mest finfibrede ulla fra saueraser som Norsk Kvit Sau, Ryggjasau m.fl. Denne ulla er finfibret, glansfull og med god lengde. For å få flere farger måtte vi også ha mørk ull. Vi håndplukket speisielt finfibret, lang og glansfull ull fra Grå Trøndersau.


Garntype og tykkelse: Vi bestemte oss for å lage et tynt garn med løs spinn og tvinn for å få et mykt garn i myk ull. For å få ønsket kvalitet blandet vi 50% norsk merinoull og 50% spesielt utvalgt ull fra norske saueraser.


"Feilgarnet" (Vesle Trønder-prototyp): Samtidig som vi planla dette nye garnet skulle vi lage et nytt parti med hvitgrå Gammel Selbu til butikken vår. Det gikk ikke helt som planlagt. Garnet ble mye tynnere og mykere enn det skulle være. Dette partiet falt i smak hos oss på spinneriet og vi begynte å strikke av det, men det var jo egentlig et "feilparti" og passet ikke med noen av garntypene vi hadde.


Feilgarnet ble utgangspunktet for vårt nye garn. Det var slik vi ville at vårt mykeste saueullsgarn skulle være. Et tynnt, lett, luftig og mykt garn som likevel er glansfullt og med godt hold.