Leiespinning

Informasjon om leiespinning

Har du ull som du har lyst til å få laget noe av? Leiespinning er det vi gjør mest av. Vi gir råd og samarbeider med deg om hvilke produkt som egner seg best for din ull. Vi tilbyr alt fra vask av ull til ferdige ullprodukter. Garn, ryegarn, tovede tepper og kardet ull er noen av de produktene vi leverer mest av.

Vi tar imot ull fra både nye og tilbakevennende kunder for leiespinning. Forventet leveringstid er ca. 9-12 måneder (per nå er ventetiden kortere for de fleste). Per nå er det lenger ventetid på små partier og enkelte fibertyper. Har du større mengder saueull (unntatt Pelssau) du ønsker å lage garn av så har vi mulighet til å inn noen oppdrag på kort varsel.

 

Lenger opp på siden finner du en meny med informasjon om leiespinning og pris for de forskjellige fibertypene.

Selbu Spinneri tilbyr:

 • Foredling av ull fra sau og andre dyrefiber
 • Råd om behandling og sortering av ull
 • Opplæring i sortering etter kvalitet, bruksområde og farge (sorteringskurs)
 • Fargekurs for de som vil lære å farge eget garn

Vil du vite mer om å leiespinne eget garn hos Selbu Spinneri? Les vår leiespinneguide:

 • Generell informasjon om leiespinning
 • Ofte stilte spørsmål

Generell informasjon om leiespinning

Veien fra ullfiber som råvare til ferdig spunnet garn er en lang og arbeidskrevende prosess. Ulla skal sorteres og vaskes, behandles gjennom flere produksjonsledd før fiberen er klar til å sendes ut til kunden. Før du får garnet fra oss skal ulla gjennom 8-10 maskiner og masse manuelt arbeid.

En forenklet kort beskrivelse av ullforedlingsprosessen ved spinneriet er slik:

 1. Sortering – det første steget i prosessen for å lage garn er sortering av ulla som skal brukes. Vi sorterer ulla vi får inn etter kvalitet, farge og bruksområde.
 2. Vask – all ull vaskes før vi lager produkter av den. I vask fjernes en del skitt, lort og lanolin. Vaskeprosessen er mild og selv etter vask er det en del lanolin igjen i ulla.
 3. Plukking- etter vask skal ulla gjennom den første maskinen, som er plukkeren. Her blander vi ulla for å få jevn kvalitet og farge på partiene.
 4. Rensing – Når ulla har gått gjennom plukkeren sendes den gjennom renseren som bearbeider fiberen til en luftig og ren fibersky. I denne prosessen fjernes en del rusk og fiber som ikke egner seg til garn.
 5. Karding- Deretter går ulla gjennom kardeverket der ulla kardes slik at vi får et jevnt flor som samles til et kardebånd som går videre til strekking.
 6. Strekking – Her strekkes kardebåndene og klargjøres til spinning av garn. Denne prosessen kjemmer ulla og jevner ut ujevnheter i kardebåndene.
 7. Spinning og tvinning– garnet spinnes til en tråd i ønsket tykkelse. Etter spinning kan vi tvinne sammen to eller flere tråder.
 8. Ferdigstilling – Etter tvinning dampes garnet og tørkes på kon. Garnet leveres til kunden i 100grams nøster eller på kon.

 

Dersom du ønsker å leiespinne hos oss er det bare å ta kontakt på e-post eller telefon. Vi kan sette deg inn i køen med en gang du tar kontakt, så du trenger ikke levere ull før du settes inn i køen. Vi oppgir ventetid på 9-13mnd, men ser at de fleste får tilbake produkter før det er gått så lang tid. Ventetiden på større partier av saueull (untatt pelssau) er per nå kortere og vi kan ta noe på relativt kort varsel.

Når du er registrert som kunde hos oss og satt inn i køen kan du komme innom og levere ulla eller sende den i posten. Vi ser gjennom og/eller sorterer ulla og gir tilbakemelding på kvalitet og egnet bruksområde. Du får beskjed når ulla taes inn til produksjon og da vil det ta 1-3mnd til produktene er ferdige. Vi tar kontakt når produktene er ferdige og sender faktura på e-post. For nye kunder ønsker vi at produktene betales før henting/sending.

Om ikke annet er avtalt leverer vi garnet i ferdige nøster på 100gram. Gi beskjed dersom du ønsker at garnet skal leveres på kon (pappkon med 1-2kg). Om du velger å få garnet på kon kan du selv dele det opp til ønsket størrelse og format for videre salg. Ryegarn får du tilbake i bunter på ca. 450-550 gram. Kardebånd får du også i bunter som du selv kan dele opp til ønsket størrelse for salg om ønskelig. Standarden for tovatepper er 800grams teppene våre. Det er denne tykkelsen du får om ikke annet avtales.

 

 

Ofte stilte spørsmål

Hvor lang tid tar det fra jeg leverer ull til jeg får den tilbake som ferdig produkt?

Det vil varier litt hvor lang tid det tar før du får tilbake ferdig produkt. Vi oppgir ventetid på 9-12mnd, men ser at de fleste får tilbake produkter før det er gått så lang tid. Ventetiden på større partier av saueull (unntatt pelssau) er per nå kortere og vi kan ta noe på relativt kort varsel.

Hva koster det å levere ull til å spinne hos dere?

Prisen for leiespinning varierer ut fra mengde ull, fibertype og hvor mye arbeid vi har med sortering av ulla. Vi har valgt å ta betalt per kg ferdig produkt. Dette vil si at du kun betaler for produktene du får tilbake og ikke for den ulla/vekta som forsvinner i løpet av produksjonsprosessen.

Dette gjør at prisene våre skiller seg fra andre spinnerier som tar betalt per kg innlevert ull. Dersom du ønsker å sammenligne våre priser med andre tilbydere må du ta høyde for svinnet i løpet av produksjon. Svinnet varierer veldig, men ligger vanligvis mellom 30% og 50%.  Prisene vi oppgir er inkludert mva. og vi har så få tillegg som mulig slik at det skal bli lettere å se hva det faktisk koster. 

Priseksempel: Dersom prisen er 700,- per kg innlevert ull (875,- inkludert moms) og svinnet er på 50% vil prisen per kg garn bli 1 750,-. Med denne prissettingen vil prisen bli lavere eller høyere ut ifra hvor stort svinn det er.

 Lenger opp på siden finner du en meny med informasjon om leiespinning og pris for de forskjellige fibertypene.

Hvorfor får jeg tilbake mye mindre ull enn jeg har levert inn?

Det er hovedsakelig tre ting som utgjør det vi kaller svinn:

Sortering - ved sortering kan noe ull kasseres dersom den ikke egner seg til å lage produkter av.

Vask - ulla vaskes, og en del skitt, lort og lanolin vaskes ut.

Maskinene- maskinene våre renser ut en del ull, rusk og rask som ikke er ønskelig å ha med i det ferdige produktet.

Svinnet varierer en del, men ligger ofte mellom 30% og 50%.

Hvordan kan jeg redusere svinnet i produksjonen for ulla jeg leverer til dere?

Du kan redusere svinnet betraktelig ved å sortere ulla før du leverer den til oss.

 • Ull fra buk og lår er som regel kort og møkkete og bør sorteres ut
 • Ull som er filtet bør sorteres ut da denne ulla ikke kan gå gjennom maskinene våre
 • Ull som er veldig skitten eller er full av høy, kutterflis eller lignende bør sorteres ut

 

Det beste du kan gjøre både for å redusere svinn og kostnad er å lære mer om ullsortering og ullhåndtering. Vi holder kurs i dette og oppfordrer alle våre leiespinnere til å melde seg på kurs i ullsortering.

Hvor miljøvennlig er produksjonsprosessen til spinneriet?

Vi baserer produksjonen på vannkraft og alle kjemikalier som brukes er GOTS (Global Organic Textile Standard) godkjente. Vi bruker lite kjemikalier og lager stort sett produkter i ullas naturlige farger. All produksjon foregår i våre lokaler i Klæbu og den eneste transporten er når ulla kommer til oss og når ferdige produkter skal tilbake til kunden.

Hvor mye ull må man levere for å få spunnet hos dere?

Vi har minimumsvekt for antall kg vi må ha for å lage noe av ulla. Se tabell for pris og minimumsvekt for din fibertype.

Hvorfor kan man ikke som leiespinner bestille ferdig farget garn fra egen ull?

Vi har ikke noe fargeri så det lille vi farger er håndfarget, laget i en vanlig kjele med veldig små mengder av gangen. Dette er både kostbart og tidkrevende og er derfor ikke noe vi kan gjøre i store mengder. Vi holder av og til kurs i farging så du kan lære å farge garnet du har leiespunnet hos oss.

Hvilke typer fiber tar dere imot for leiespinning?

Vi kan leiespinne ull fra de fleste saueraser, alpakka, Lama, angorakanin, kasjmirgeit, Moskus og mange hunderaser. Ta kontakt dersom du lurer på om vi kan spinne din ull.

 Kan jeg selge ulla mi til spinneriet?

Vi kjøper en del ull direkte fra bønder og om du har ull av god kvalitet kan det være aktuelt å kjøpe ulla. Ta kontakt med oss om dette skulle være aktuelt.

 

Har du flere spørsmål så ta gjerne kontakt på e-post: post@selbuspinneri.no