Leiespinning

Informasjon om leiespinning

Har du ull som du har lyst til å få laget noe av? Leiespinning er det vi gjør mest av. Vi gir råd og samarbeider med deg om hvilke produkt som egner seg best for din ull. Vi tilbyr alt fra vask av ull til ferdige ullprodukter. Garn, ryegarn, tovede tepper og kardet ull er de produktene vi leverer mest av.

Vi tar imot ull fra både nye og tilbakevennende kunder for leiespinning. Forventet leveringstid er ca. 11-13 måneder.

Selbu Spinneri tilbyr:

 • Foredling av ull fra sau og andre dyrefiber
 • Råd om behandling og sortering av ull
 • Opplæring i sortering etter kvalitet, bruksområde og farge (sorteringskurs)

Vil du vite mer om å leiespinne eget garn hos Selbu Spinneri? Les vår leiespinneguide:

 

Generell informasjon om leiespinning

Veien fra ullfiber som råvare til ferdig spunnet garn er en lang og arbeidskrevende prosess. Ulla skal manuelt sorteres og vaskes, behandles gjennom flere produksjonsledd før fiberen er klar til å sendes ut til kunden. Før du får garnet fra oss skal ulla gjennom minimum 10 maskiner og masse manuelt arbeid som er en lang og tidkrevende prosess.

En forenklet kort beskrivelse av ullforedlingsprosessen ved spinneriet er slik:

 1. Sortering – ullfeller sendes eller leveres direkte fra bonden og sorteres av våre erfarne medarbeidere på spinneriet. Ulla sorteres etter fiberkvalitet og farge, kategoriseres og lagerføres i spinneriets spinnekø
 2. Vask – ulla vaskes for å fjerne skitt, vegetabiler og andre urenheter. Her vaskes også mye av den naturlige lanolinen ut, hvorav ulla mister omtrent 30% av sin vekt.
 3. Rensing – den rene ulla sendes gjennom renseren som bearbeider fiberen til en luftig og ren fibersky. I denne prosessen fjernes rusk og fiber som ikke egner seg til garn.
 4. Karding- Den rensede ulla sendes gjennom kardeverket vårt der ulla kardes slik at vi får et jevnt flor som samles til et kardebånd som går videre til strekking.
 5. Strekking – her strekkes kardebåndene i to omganger og klargjøres til spinning av garn. Denne prosessen kjemmer ulla og jevner ut ujevnheter i kardebåndene.
 6. Spinner – garnet spinnes til en tråd for deretter å tvinnes.
 7. Ferdigstilling – Etter tvinning dampes garnet og tørkes på kon
 8. Pakking av ferdig garnprodukt og utsending til leiespinner

 

Leiespinneprosessen tar per i dag opp til 11-13 måneder fra innlevert ullfiber til ferdig garn. Andre produkter enn garn kan ha kortere ventetid. Som leiespinner oppdateres du fra spinneriet når ulla di har tur i spinnekøen og går inn til produksjon. Leiespinner blir kontaktet og fakturert når garnet er ferdig og klart for utsendelse. Disse forsendelsene er ofte av store verdier og derfor ønsker vi forhåndsbetaling for nye kunder.

Når du leiespinner garn hos oss kan du få det tilbake på kon (pappkon med 1-2kg). Om du velger å få garnet på kon kan du selv dele det opp til ønsket størrelse og format for videre salg. Det andre alternativet er å få garnet i ferdige nøster på 100gram. Det er også mulig å få garnet tilbake i 50 grams hesper for et lite tillegg i prisen. Ryegarn får du tilbake i bunter på ca. 450-550 gram. Kardebånd får du også i bunter som du selv kan dele opp til ønsket størrelse for salg om ønskelig. Standarden for tovatepper er 800grams teppene våre. Det er denne størrelsen du får om ikke annet avtales.

 

 

Ofte stilte spørsmål

 

Hvor lang tid tar det fra jeg leverer ull til jeg får den tilbake som ferdig produkt?

Akkurat nå har vi litt ledig kapasitet på de store maksinene. Dersom du ønsker garn tilbke ganske snart er det bare å ta kontakt. Dette gjelder store partier av ull fra Villsau, Spæl og crossbredrasene (grå trøndersau, blæset, rygja m.fl.) untatt Pelssau. For små partier og andre fibertyper er det litt lenger ventetid.

Fra ulla leveres inn til spinneriet, til ferdig produkt leveres tilbake, kan det gjerne ta 9-13 mnd. Vi er et  lite spinneri. Til sammenligning er alle våre maskiner til sammen mindre enn en maskin på et industrispinneri. Et normalt parti for oss ligger på ca. 20 kg, mens hos et industrispinneri snakker man flere hundre kilo opp til et tonn. En annen viktig faktor er mengden manuelt arbeid hos oss. I snitt må all ull som skal bli til garn gjennom 10 maskiner. Det vil si minimum 10 runder med bæring, flytting og fordeling av ull. Bare tørketiden av vasket ull og dampet garn alene tar 6-8 dager. I tillegg sorterer vi ulla for hånd før vi tar den inn i produksjon. I vår produksjon har vi over 20 maskiner som alle trenger vedlikehold, og av og til reparasjoner. Små reparasjoner gjør vi selv, men om det skulle være et stort problem må vi hente inn mekaniker får å ordne det. I verste fall må de som har laget maskinene komme for å reparere eller vi må vente på deler fra produsenten. Dette medfører produksjonstans og fører til forsinkelser. Vi jobber hele tiden med å korte ned ventetiden for leiespinnerne våre.

Hva koster det å levere ull til å spinne hos dere?

Prisen for leiespinning varierer ut fra mengde ull, fibertype og hvor mye arbeid vi har med sortering av ulla. Vi har valgt å ta betalt per kg ferdig produkt. Dette vil si at du kun betaler for produktene du får tilbake og ikke for den ulla som forsvinner i løpet av produksjonsprosessen. Dette gjør at prisene våre skiller seg fra andre spinnerier som tar betalt per kg innlevert ull. Dersom du ønsker å sammenligne våre priser med andre tilbydere må du ta høyde for svinnet i løpet av produksjon. Svinnet varierer veldig, men ligger vanligvis mellom 30% og 50%.  Prisene vi oppgir er inkludert mva og vi har så få tillegg som mulig slik at det skal bli lettere å se hva det faktisk koster. 

Priseksempel: Dersom prisen er 700,- per kg innlevert ull (875,- inkludert moms) og svinnet er på 50% vil prisen per kg garn bli 1 750,- . Med denne prissettingen vil prisen bli lavere eller høyere ut ifra hvor stort svinn det er.

Vår generelle prisliste for leiespinnere gir en oversikt over ulike prisstrukturer basert på vekt, sorteringsbehov og fiberkvalitet. Se prisliste for leiespinning.

Hvorfor får jeg tilbake mye mindre ull enn jeg har levert inn?

Ullfiber av sau av grei kvalitet vil i snitt likevel miste ca. 50% av sin vekt gjennom de ulike produksjonsstegene i spinneriet. Ca. 30% av ullvekten ved ankomst utgjør lanolin, som forsvinner under vask. En øvrig del renses ut enten manuelt ved første sortering eller maskinelt underveis grunnet ulike kvalitetsfeil i fiberen.

Hvordan kan jeg redusere svinnet i produksjonen for ulla jeg leverer til dere?

Du kan redusere svinnet betraktelig ved å sortere ulla før du leverer den til oss.

 • Ull fra buk og lår er som regel kort og møkkete og bør sorteres ut
 • Vårull er som regel for kort til å spinne – se minstemål for underull av ulike dyrefiber
 • Ull som er filtet bør sorteres ut da denne ulla ikke kan gå gjennom maskinene våre
 • Ull som inneholder mye skitt og vegetabiler vil ikke bli ren nok i vask og vil bli sortert ut
 • Ull med kutterflis tar vi ikke inn i vår produksjon da kutterflisen setter seg fast i maskinene og må pirkes ut for hånd

Det beste du kan gjøre både for å redusere svinn og kostnad er å lære mer om ullsortering og ullhåndtering. Vi holder kurs i dette og oppfordrer alle våre leiespinnere til å melde seg på vårt kurs i ullsortering. Som en del av kurset får du se på produksjonen vår og lære om prosessen til ferdig garn.

 

Hva skjer med ulla som dere sorterer ut?

Vi sorterer ulla etter kvalitet ut ifra hva kunden ønsker å få laget, og hva som er mulig å lage av ulla. Denne prosessen varierer etter hvilken fiber det er snakk om, men som regel går fiber vi mener er for dårlig til å lage noe av til Norilias ullmottak.

Hvor miljøvennlig er produksjonsprosessen til spinneriet?

Vi baserer produksjonen på vannkraft og alle kjemikalier som brukes er GOTS (Global Organic Textile Standard) godkjente. Utslippet fra vår ullvask tilsvarer utslipp fra et gårdsbruk med melkeproduksjon. Vaskevannet renses i kommunalt renseanlegg. Vi reduserer forbruk av både strøm kjemikalier og vann så mye som mulig ved rasjonelle prosesser. Siden alt gjøres i våre lokaler i Klæbu, er det lite transport. Vi er opptatt av å utnytte all ull, også den som ikke kan spinnes, og jobber hele tiden med å utvikle nye produkt og bruksområder for den ulla.

Når i prosessen faktureres leiespinneren for produktene vi lager?

Som regel sender vi faktura når garnet er ferdig slik at vi vet nøyaktig hvor mye det er. For nye leiespinnere ønsker vi at garn og evt. andre produkter betales før vi sender det siden det kan være snakk om store verdier.

Hvor mye ull må man levere for å få spunnet hos dere?

Vi har minimumsvekt for antall kg vi må ha for å lage noe av ulla. Se tabell for pris og minimumsvekt. 

Hvorfor kan man ikke som leiespinner bestille ferdig farget garn fra egen ull?

Vi har ikke noe fargeri så det lille vi farger er håndfarget, laget i en vanlig kjele med veldig små mengder av gangen. Dette er naturlig nok ikke lønnsomt for oss siden vi må bruke tiden vår på å lage garn og er derfor ikke noe vi kan gjøre i stor skala. Vi holder av og til kurs i farging så du kan lære å farge garnet du har leiespunnet hos oss.

Hvilke typer fiber tar dere imot for leiespinning?

Vi leiespinner stort sett ull fra de gamle norske sauerasene, men tar også imot ull fra andre saueraser, alpakka, angorakanin, kasjmir og enkelte hunderaser. Merk at vi tilsetter 30-50% lammeull for å spinne garn av fiber fra alpakka, angorakanin, kasjmir og hund.

 

Kan jeg selge ulla mi til spinneriet?

Vi kjøper litt ull direkte fra bønder og om du har ull av god kvalitet kan det være aktuelt å kjøpe ulla. Ta kontakt med oss om dette skulle være aktuelt.

 

Har du flere spørsmål så ta gjerne kontakt på e-post: post@selbuspinneri.no